domingo, 1 de noviembre de 2015

El mètode científic


El mètode científic permet explicar determinats fenòmens, per mitjà de la realització d'una sèrie de processos que ens permetran obtindre uns resultats, establint relacions entre els fets que estudiarem i permetent enunciar lleis que expliquen estos fenòmens.

Tota investigació científica inclou una sèrie de passos, entre els que destaquem:

- Observació del problema;

- Formulació de la hipòtesi i posterior confirmació de la mateixa.

 
Exemple de mètode científic

 1.- OBSERVACIÓ.-

Fa uns mesos comprem un pot de mel a un apicultor, ens va dir que era mel 100% natural, sense cap tipus de conservants ni additius. Quan vam ser a gastar la mel, nos en vam adonar que una part d'ella no estava líquida, pareixia com cristal·litzada i fins havia canviat de color.



2.- FORMULACIÓ DE L'HIPÓTESIS.-

Primera hipòtesi: Algun fong o bacteri ha contaminat el pot i ha fet canviar l'aspecte de la mel;

Segona hipòtesi: L'apicultor tenia la mel en un recipient d'acer inoxidable i nosaltres en un pot de vidre a què li donava la llum; és possible que la llum fera canviar l'aspecte de la mel;

Tercera hipòtesi: La mel s'ha solidificat a causa de la baixada de temperatura.

3. EXPERIMENTACIÓ I ANÀLISI DE RESULTATS.-

Descartem la primera hipòtesi ja que el pot de mel estava esterilitzat.

I descartem la segona ja que tapem el pot amb un drap perquè no passara la llum i cada vegada la mel estava menys líquida.

Verifiquem la tercera hipòtesi ja que calfem al bany maria el pot amb la mel i esta va tornar al seu estat líquid, la qual cosa demostra que temperatures baixes fan que la mel passe d'un estat líquid a un altre més espés, com cristal·litzat.

4. LLEI CIENTÍFICA.-

Consultant diverses fonts, vam poder comprovar que la mel cristal·litza (canvia d'un estat líquid a un més o menys pastós) perquè a temperatura ambient hi ha més glucosa dissolta de la que realment pot haver-hi en estat líquid i acaba formant xicotets vidres que atrauran a altres d'al voltant i produiran el canvi de líquid a sòlid.

La temperatura relativament baixa (al voltant de 14ºC) és un dels factors que afavorixen la cristal·lització de la mel. Quan comprarem la mel era final d'estiu. I quan la consumim ja feia fred i eixe fred havia canviat el seu estat.

Les propietats de la mel no canvien a pesar d'este canvi d'estat.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario